Belasting berekenen auto

Belasting berekenen auto – De auto wordt door veel ondernemers gezien als een melkkoe voor de overheid. De Belastingdienst is duidelijk welke belastingen rusten op het autorijden (belastingdienst auto):

 • motorrijtuigenbelasting;
 • belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm);
 • belasting zware motorrijtuigen.

Voor ondernemers geldt specifieke wet- en regelgeving. Ook hierover geeft de Belastingdienst informatie.

belasting berekenen auto

De belastingheffing op autorijden is een actueel onderwerp. Niet alleen gezien de steeds verder toenemende kosten van het autorijden, maar ook gezien de trend van het “groen rijden". De belastingheffing en bijtelling worden steeds meer gekoppeld aan uitstoot en milieuvervuiling. Ook zijn er momenten waarop de criteria verscherpt worden. Zo is de datum van het op kenteken zetten bepalend voor het moment waarop een percentage toegepast moet worden.

De wet- en regelgeving rondom belasting berekenen auto is inmiddels voor de gemiddelde ondernemer erg ingewikkeld geworden. Dat is ook een belangrijk punt van kritiek op de overheid. Het moet allemaal eenvoudiger om de administratieve lastendruk voor de ondernemer te verminderen. De komende jaren moet blijken of de omslag naar een eenvoudiger stelsel van belastingheffing op het autorijden gemaakt kan worden. Tot die tijd is begeleiding en ondersteuning door een administratiekantoor belangrijk, denken wij. U kunt zelf veel informatie vergaren en autodealers informeren ook wel, maar onafhankelijk advies is toch het beste.

Aandachtspunten

Natuurlijk hangt het van het type onderneming af welke keuzes gemaakt moeten worden rondom het wagenpark. Het maakt nogal uit of u een transportonderneming hebt met een groot aantal vrachtwagens of een zzp'er bent die twijfelt of hij de auto nu zakelijk of privé moet rijden, moet gaan kopen of leasen.

Uiteindelijk is met het autorijden voor elke ondernemer veel geld gemoeid. Met autorijden gaan kosten gepaard die u als bedrijfskosten kunt opvoeren. Toch is het ook belangrijk de auto niet alleen te zien als kostenpost, maar ook als investering. Als het goed is en u een visie op mobiliteit en autorijden heeft dan verdient u ook geld met uw auto en/of wagenpark. Dat geldt voor een adviesbureau of accountantskantoor, waar de medewerkers de wagen gebruiken voor klantbezoek, als ook voor de transportondernemer die dagelijks met 25 vrachtwagens door Europa rijdt om goederen te vervoeren.

Door zowel de opbrengsten- als kostenkant van het autorijden steeds in het vizier te houden, ontwikkelt u een evenwichtige financiële visie op uw mobiliteit. U voorkomt daarmee dat u zich onnodig verliest in fiscale details en wet- en regelgeving. Natuurlijk zorgen wij als professioneel administratiekantoor dat uw administratie rondom het autorijden voldoet aan alle regels en adviseren wij u over alle mogelijkheden die wet- en regelgeving bieden, maar belangrijker nog dan dit is het, dat u een eigen visie ontwikkelt rondom mobiliteit voor uw bedrijf die gekoppeld is aan uw strategie en bedrijfsvoering en wat u belangrijk vindt. Daarmee verdient u uiteindelijk geld. Alleen sturen op kostenbesparing is te eenzijdig en heeft grenzen. Daarnaast ook werken vanuit een visie maakt energie vrij bij u en uw medewerkers en maakt dat u bovendien minder kwetsbaar bent voor wijzigingen in belastingwetgeving, waar u geen invloed op heeft.

Waar kunnen wij u bij helpen?

Badaco adviseert u rondom alle financiële en fiscale aspecten van het autorijden, zowel voor het klein- als middenbedrijf. U kunt daarbij denken aan:

 • de BTW-regels rondom de waarde van uw auto of motorrijtuig;
 • de invloed van de cataloguswaarde, de werkelijke aankoopprijs en ook de ouderdom van de auto op het financiële plaatje;
 • fiscale aspecten van tweedehands auto's;
 • fiscale bijtelling voor het privé-gebruik;
 • keuze tussen kopen of leasen en de fiscale consequenties;
 • het opzetten van een rittenadministratie;
 • de margeregeling.

Advies rondom de belasting berekenen auto is maatwerk en hangt af van diverse factoren:

 • de omzet en het inkomen en dus de belastingen en belastingpercentages die van toepassing zijn;
 • de liquiditeit (kunt u kopen of is leasen beter voor uw maandelijkse cashflow);
 • het aantal kilometers dat u verwacht te gaan rijden op jaarbasis;
 • de kosten van de auto op jaarbasis (brandstof, verzekeringen etc.);
 • de cataloguswaarde.

Wij geven u graag vrijblijvend advies rondom uw administratie en de autokosten. U kunt daarvoor via het contactformulier contact met ons opnemen.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Belasting berekenen auto naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Stamrecht